Το Ερέχθειο είναι σημαντικός αρχαίος ναός που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου της Ακρόπολης, πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο για τις περίφημες Καρυάτιδες. Σύμφωνα με τη μυθολογία σε αυτό ακριβώς το σημείο φιλονίκησαν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας για το ποιος θα είναι ο θεός προστάτης της πόλης, με τελική νικήτρια την Αθηνά που έδωσε και το όνομά της στην πόλη.
Ο ναός χτίστηκε μεταξύ των ετών 421 και 406 π.Χ. και είναι ιωνικού ρυθμού, αρκετά ιδιόμορφος και χτισμένος σε δύο επίπεδα λόγω και της μορφολογίας του εδάφους. Ο ναός πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά Ερεχθέα, που κάποιοι τον ταυτίζουν με τον Ποσειδώνα. Είναι κατασκευασμένος από το περίφημο πεντελικό μάρμαρο και μέσα στο ναό βρισκόταν άγαλμα της θεάς Αθηνάς καθώς και κομμάτι από την ιερή ελιά, το δέντρο που χάρισε η θεά στους Αθηναίους. Ο ναός ουσιαστικά ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη, ένα αφιερωμένο στην Αθηνά και ένα στον Ποσειδώνα καθώς οι Αθηναίοι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν κανέναν από τους δύο θεούς.
Το πιο γνωστό σήμερα κομμάτι του βρισκόταν στο εξωτερικό του και δεν είναι άλλο από τις περίφημες Καρυάτιδες. 6 γυναικεία αγάλματα μοναδικής ομορφιάς που στηρίζουν στο κεφάλι τους την οροφή του νότιου προστεγάσματος του Ερεχθείου. Οι Καρυάτιδες πιθανότατα ήταν συμβολικοί φύλακες-προστάτιδες του σημείου όπου σύμφωνα με τον μύθο ήταν ό τάφος του Κέκροπα, του πρώτου βασιλιά της Αθήνας.
Σήμερα οι πέντε από τις Καρυάτιδες βρίσκονται σε ειδική αίθουσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και περιμένουν την έκτη τους αδελφή που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με τα υπόλοιπα αρχαία μάρμαρα που πήρε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.