Είστε εδώ:Αρχική»ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ»Κύριες πόλεις»Αθήνα»Αξιοθέατα + Δραστηριότητες»Αναφιώτικα - Πλάκα στην Αθήνα

Αναφιώτικα - Πλάκα στην Αθήνα

Αναφιώτικα - Πλάκα στην Αθήνα

Δίπλα στην Πλάκα, σκαρφαλωμένα πάνω στον ιερό βράχο στην Ακρόπολη, βρίσκονται τα Αναφιώτικα.

Τα Αναφιώτικα είναι ίσως η πιο μικρή συνοικία στην Αθήνα και σίγουρα από τις πιο γραφικές. Η ιστορία τους ξεκινάει τον 19ο αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κτίστες από την Ανάφη που ήρθαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ραγδαία ανοικοδόμηση της πόλης που μεταμορφωνόταν από «χωρίο» σε πρωτεύουσα. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα εργάστηκαν και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Οι Αναφιώτες, που ήταν ξακουστοί κτίστες της εποχής, διάλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους στη συγκεκριμένη θέση, στο βράχο της Ακρόπολης γιατί όπως λέγεται τους θύμιζε την πατρίδα τους. Για να τους τη θυμίζει ακόμα περισσότερο, όλα τα σπίτια που έχτισαν (παράνομα στο σύνολό τους) είναι χαρακτηριστικά δείγματα κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Και φυσικά η νέα γειτονιά ονομάστηκε Αναφιώτικα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό «αιγαιοπελαγίτικο νησί» με χαμηλά λευκά σπιτάκια στο κέντρο της Αθήνας. Μέχρι και το 1922 κατοικούσαν εκεί αποκλειστικά νησιώτες, ενώ μετά την μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν και κάποιοι πρόσφυγες.

Σήμερα τα Αναφιώτικα είναι διατηρητέος οικισμός με περίπου 45 σπίτια. Αξίζει να τα επισκεφθείτε, όχι μόνο για την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα της γειτονιάς, αλλά και για την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν σε ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Intros.gr a prime outlet of Web Design and Web Development services shop

banner newsletter2015

Please publish modules in offcanvas position.