Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα

Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στον Εθνικό Κήπο βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο. Το μέγαρο πήρε το όνομα του από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την ανέγερσή του.

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1874, βασίστηκε στα σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν και μετά από πολλές καθυστερήσεις εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1888. Το Ζάππειο Μέγαρο είναι νεοκλασικό κτίριο 25 δωματίων με αίθριο στο κέντρο του, ενώ οι κολώνες που βρίσκονται στην είσοδό του είναι κορινθιακού ρυθμού.

Ο αρχικός προορισμός του μεγάρου ήταν να συντελέσει στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και να λειτουργήσει σαν αίθουσα εκθέσεων. Τελικά οι χρήσεις του ήταν πολύ περισσότερες. Το 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, εδώ έγινε το αγώνισμα της ξιφασκίας. Από το 1936 και για σαράντα χρόνια στο Ζάππειο λειτουργούσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας. Από την ίδρυσή του το Ζάππειο μέγαρο φιλοξένησε άπειρες εκθέσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις. Ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του μεγάρου αποτελεί το γεγονός ότι εδώ υπογράφηκε στις 28 Μαΐου 1979, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση (τότε ΕΟΚ).

Αν και αρχικά Ζάππειο ονομαζόταν μόνο το μέγαρο, τελικά έδωσε το όνομα του και στον υπόλοιπο γύρω κήπο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται σιντριβάνια, παιδική χαρά καθώς και το εστιατόριο, μπαρ και θερινός κινηματογράφος «Αίγλη». Ένας περίπατος στο Ζάππειο επιβάλλεται για κάθε επισκέπτη της Αθήνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Intros.gr a prime outlet of Web Design and Web Development services shop

banner newsletter2015

Please publish modules in offcanvas position.